METAL YÜZEY İŞLEM KİMYASALLARI

BOYA ÖNCESİ KAPLAMA KİMYASALLAR; DALDIRMA VEYA SPREY TESİSLERİNE UYGUN
NANOTEKNOLOJİ (ZİRKONYUM) PROSES KİMYASALLARI

Bu ürün grubumuzda fosfatlamanın yanı sıra yeni nanoteknoloji ürünümüz yer almaktadır. Nanoteknoloji ürünümüz ile endüstriyel boya öncesi yüzey işlemde Nanoteknoloji metal kaplamasını sunuyoruz.Nanoteknoloji ürünü ile geleneksel fosfatlama uygulamasına alternatif yaratıyoruz. Firmaların yüzey işlem uygulaması sürecinde çıkan fosfat atığı ve çok su kullanımı sorunlarına bu nanoteknolojik ürünümüz ile atık miktarlarını azaltarak korozyon ve boya yapışma performanslarını artırarak çözüm üretiyoruz. Nanoteknolojin ürünün çok önemli avantajları var. Nanoteknoloji ürünü kaliteyi artırırken, ekoloji ,doğayla barışık yapısı ve ekonomi bakımından geleneksel fosfatlama işlemine karşı büyük bir üstünlük sağlıyor.

Fosfat kaplamanın en büyük problemi kaplama sonunda ağır metal içeren çamur atığıdır. Bu çamur problemini ortadan kaldırıyor.Ortam sıcaklığında çalışarak enerji maliyetlerinde %20 tasarruf sağlıyoruz. Bunun yanında Nanoteknoloji ürünü herhangi bir organik bileşen içermediği için COD ve BOD yükünü sıfıra indiriyor. Sprey nozüllerin, filtrelerin, eşanjörlerin tıkanması gibi problemler ortadan kaldırdığı için işçilik maliyetlerinde düşüşler sağlıyor.Bu nanoseramik kaplama, geleneksel fosfatlama işlemiyle elde edilen kaplamadan çok daha ince kaplamayla korozyon ve boya yapışma performansında mükemmel sonuç veriyor. Türkiye’ ye getirdiğimiz bu teknolojimizle kaliteyi yükseltirken, proses maliyetlerini azaltmadaki avantajlarına ilave olarak firmaların Nanoteknoloji ürününü seçmelerindeki nedenlerden bir diğeri de daha kolay bir kaplama teknolojisi olarak daha kısa sürede hızlı bir kaplama elde ediyor olmamız. Geleneksel fosfatlama prosesinde 2-3 dakika gibi bir süreye ihtiyaç varken, Nanoteknoloji ürünü ile bu süre 20 saniyeyle 60 saniye arasında yeterli olmaktadır. Nanoteknoloji ürünü ile yüzey işlem süresi kısaldığından üretim hızı 2 katı artarak firmaların üretim kapasite artışlarına imkan sağlamaktadır. Bu, ilave yatırım yapmadan mevcut boyahane alanlarında daha çok üretebilmek demektir. Bu inovasyon ürünümüzle en büyük amacımız kaliteyi artırırken toplam süreç maliyetlerinin iyileştirilmesi ve daha az enerji, yüksek verim, yüksek çevre bilinci ile üretilen ürünler sunmak ve müşterilerimizin beklentilerini tam olarak karşılamaktır.

DEMİR FOSFAT PROSES KİMYASALLARI

Demir fosfat kaplama püskürtme hatlar başta olmak üzere en çok kullanılan fosfatlama yöntemidir. Normal ve Ağır Demir fosfat olmak üzere 2 çeşidi vardır.Çinko fosfatlamaya göre daha düşük korozyon direnci oluşturmasına rağmen kullanım kolaylığı, daha az çamur yapması ve ekonomik olması tercih sebebidir. Daldırma ve sprey fosfat proseslerinde demir,çelik ve galvaniz kaplı yüzeyler için kullanılabilir. Püskürtme demir fosfatlama hatlarında nötr yağ alma ile birlikte kullanılabilir. Bu sayede metal parçaların hem yağ alma hem de fosfatlama işlemi aynı anda yapılmış olur. Çinko fosfatlama banyolarından daha düşük konsantrasyon da ve daha düşük sıcaklıkta çalışır. Çinko fosfat banyolarına göre daha az fosfat çamuru oluşturması da ekstra bir avantajdır.

ÇİNKO FOSFAT PROSES KİMYASALLARI

Çinko fosfatlama, demir fosfata göre daha yüksek korozyon direnci gerektiren şartlarda tercih edilir.Çinko Fosfatın mono katyon,di katyon ve tri katyon olmak üzere 3 farklı çeşidi vardır.Çinko fosfat kaplama boya altı, soğuk çekme ve koruyucu yağ ile birlikte kullanılabilir. Çinko fosfat boya altı olarak uygulanacak ise metal parça üzerine 2-6 gr/m2 lik bir kaplama yapması istenir. Daha yüksek miktarda kaplama yapmaya gerek yoktur. Tel ve boru çekme sanayinde soğuk şekillendirme yapılacak parçalarda daha yüksek miktarda bir kaplama gerekir. Yaklaşık 5-15gr/m2 lık bir çinko fosfat kaplama yeterli olacaktır. Metal parça kalın çinko fosfat ile kaplanması isteniyorsa kaplama kalınlığı 15-35 gr/m2 ye kadar çıkabilir. Yüksek miktardaki fosfat kaplama sonrası parçalar koruyucu yağ banyosuna girer ve korozyona karşı uzun süreli bir direnç sağlanmış olur.

ALÜMİNYUM KROMAT PROSES KİMYASALLARI

Alüminyum üzerine uygulanan kromat kaplamanın amacı boyaya daha iyi tutuculuk sağlamak ve korozyon direncini arttırmaktır. Yaygın olarak sarı kromat kullanılmasına rağmen çevre açısından son zamanlarda kromsuz kromat (krom free) tercih edilmeye başlamıştır. Sarı kromat alüminyum yüzeyine Krom+6 halinde bir kaplama yapar. Kromat banyosu da Krom+6 dan oluşur. Arıtma yapılmalı ve bu işlem sırasında Krom+6’ nın Krom+3 e dönüştürülmesi gerekir. Yeşil ve şeffaf kromatlama işleminde banyo Krom+6 halindedir. Alüminyum üzerinde oluşan kaplama ise Krom +3 şeklindedir. Bu nedenle boya altındaki kaplama ağır metal içermez. Ancak banyonun arıtma esnasında Krom+3 e dönüştürülmesi gerekir. Krom free kaplama da ise durum farklıdır. Zirkonyum bazlı ürünlerle kaplama yapılarak korozyon direnci sağlanır. Kromsuz kromat banyolarında deiyonize su kullanılması gerekir. Kromat kaplama türlerinin tamamı daldırma veya püskürtme olarak yapılabilir. Alüminyum üzerine 0,2 - 2,0 gr/m² arasındaki bir kaplama yeterlidir. Aşırı miktardaki kaplama kalınlıkları kaliteyi arttırmadığı gibi kırılganlıklara neden olabilir. Kaplama kalınlığı süreye, banyo konsantrasyona ve sıcaklığa göre farklılıklar gösterebilir.

ELLE SİLME YAĞ VE FOSFAT PROSES KİMYASALLARI

Demir, çelik ve galvaniz kaplı metaller için uygundur. Metal parçaların hem yağını alır hem de demir fosfat kaplar. Boyanın tutunması için, galvaniz yüzeylerde hafif aşındırıcı özelliktedir. Soğuk çalışmasına rağmen demir fosfatlama banyosu 50-60 °C ye ısıtılırsa yağ alma ve demir fosfatlama hızı da artacaktır. Su ile 1 e 10 oranında seyreltilerek kullanılır. Metal parçalar temizlendikten sonra mümkün olduğunca kısa sürede kurutulmalıdır.

SARI KROMAT

Sarı kromat alüminyum yüzeylerde, boyanın daha iyi yapışmasını sağlar ve korozyon direncini arttırır. Cr+6 olarak yapılan bir kaplama türüdür. Sarı kromatın yüzeye kaplanması için alüminyum üzerinde yağ ve oksit tabakalarından temizlenmiş olması gerekir. Genelde ortam sıcaklığı kromat kaplama için yeterlidir. Asidik bir ortamda kromatlama yapıldığı için kazanların paslanmaz veya pp den yapılmış olması gerekir. Sarı kromat alüminyum üzerinde renk olarak açık sarıdan, kahverengine kadar oluşan bir kaplama meydana getirecektir. Renk koyulaştıkça kaplama kalınlığı artmıştır. Cr+6 ihtiva ettiği için deşarj için arıtmada Cr +3’e dönüştürülerek atılmalıdır.

YEŞİL-ŞEFFAF KROMAT

Yeşil Şeffaf Kromat Kaplama alüminyum yüzeylerde, boyanın daha iyi yapışması ve korozyon direncinin artması için Cr+3 olarak yapılan bir kaplama türüdür. Yeşil kromatın yüzeye kaplama yapabilmesi için yüzeyin üzerinde yağ ve oksit bulunmaması gerekir. Bununla birlikte yeşil kromat banyoları asidik bir ortamda kaplama yaptığı için kazanların paslanmaz veya pp’den yapılmış olması gerekir. Alüminyum yüzey üzerinde açık yeşil alacalı renk tonlarında bir kaplama meydana getirir. Alüminyum üzerindeki kaplama Cr+3 olmasına rağmen banyonun kendisi Cr+6’dan oluşur. Bu nedenle banyolar döküldüğünde kesinlikle arıtma yapılmalıdır.